Indlæg
Er propolis et mirakelmiddel?

Er propolis et mirakelmiddel?

Mange af os har nok hørt om eller brugt propolis tidligere. Det er et biprodukt, som arbejdsbierne producerer ved hjælp af pollen, og tætner bikuben med. Formålet er at forsvare boet mod ydre trusler og sygdomme. Denne fascinerende teknologi i bi verdenen beviser til dels hvor kloge bierne er, og på en måde bekræfter evolutionsteorien generelt. Hvor mange tusinde og måske millioner af år har bierne ikke brugt på at udvikle sine egne mekanismer og boet som skal beskyttes? Man kan sige, at den måde bierne kommunikerer og forsvarer sig på, er helt utroligt og fascinerende. Der er dog det triste faktum, at bestande af bier falder med tiden. Det er tendensen i øjeblikket, og det er ret skræmmende at tænke på, at mennesket og naturen er direkte afhængig af bien! Naturen og blomsterne skal bestøves ved hjælp af bien, for at fortsætte naturens gang. Vi er dermed ingenting uden bien.

Det er derfor ingen overraskelse af biprodukter som råhonning og propolis er lidt dyrere end normalt kosttilskud. I honningverdenen foregår der også rigtig meget snyd, og det kan være en jungle at finde rundt i. Hvis man har forstand på honning, kan man dog hurtig identificere om det er fake eller ej. Honning binder sig til væske og opløser sig derfor ikke i et almindeligt glas vand. Derudover skal producenten have nødvendige certifikater og godkendelser.

Om propolis er et mirakelmiddel, det kan nok diskuteres. I helhed når man kigger på propolis historien, samt dens dokumenterede effekt, så synes jeg ikke der er noget galt i at kalde det for mirakelmiddel. Det er videnskabeligt bevist, at propolis hæmmer betændelse, virker beroligende samt har en effekt på kræftceller. Når det er sagt, skal man huske på at alt kosttilskud blot er forebyggende. Det er et kompliceret fagligt område. Hvornår må man kalde det kosttilskud eller naturmedicin? Hvornår må man kalde et produkt for 100% naturligt? Osv. Vi kan kun bekræfte udfra egne erfaringer, at propolis er et fantastisk godt produkt. Man skal dog gøre sit forarbejde, og ikke købe hvor som helst.

Vi har fundet de bedste biprodukter hos BeeOrganic hvor de sælger råhonning og propolis produkter i mange forskellige varianter og smag. Man kan fx få propolis dråber i flere styrker (med henholdsvis 10% og 20% propolis) og vandopløseligt og ikke-vandopløseligt. Man kan få hostesaft med propolis og økologisk appelsinjuice, samt andre kvalitetsprodukter. Webshoppen hedder beeorganic.dk og er absolut et besøg værd, hvis man går op i naturligt kosttilskud og biprodukter. Kontakter man dem, er de samtidig meget bevidste om apiterapi og man bliver vejledt på en faglig korrekt måde. Naturlige kosttilskud og naturmedicin er deres speciale og man bliver mødt af en venlig og hjælpsom personale.