Sammenhængen imellem kaffe og rosacea
I Danmark estimeres det at ca. 70.000 mennesker har hudsygdommen rosacea. Selvom så mange danskere er påvirket heraf, er det ikke en sygdom der omtales voldsomt meget.
På Sundhed.dk defineres rosacea således:
- Kronisk inflammatorisk hudlidelse lokaliseret til ansigtet, hyppigst hos midaldrende og ældre personer
- Morfologien ved sygdommen omfatter erythem, papler, pustler og teleangiektasier lokaliseret i ansigtet, overvejende på kinderne
Der findes mange teorier og påstande om rosacea, men da det ikke er en voldsomt udbredt sygdom i forhold til andre hudlidelser, er der desværre samtidigt en mangel på forskning på området, der gør at man ofte skal dykke dybere ned i udenlandske studier for at finde mere viden på området.
En af de personer i Danmark der har størst viden på området, er Maya Viksjø, der selv har både har
rosacea og voksenacne. Maya har siden 2014 haft studeret rosacea og hvad der påvirker rosacea. Maya deler ud af sine erfaringer i sin blog mayaviksjo.dk foruden at hun også står bar Perform Probiotics, der sælges på viksjo.dk.
En af de indlæg Maya har lavet, omhandler hvilket effekt kaffe har på rosacea. Du kan læse hele blog indlægget her: kaffe og rosacea
Nedenfor bringer vi et uddrag at indlægget:
Der er rigtig mange, der fraråder dig at drikke kaffe, når du har rosacea, men når jeg ser på dataene om kaffe, tænker jeg, om det ikke bare er en holdning, der mener, at kaffe er usundt, frem for at være baseret på fakta. I test forårsagede kaffe ikke opblussen hos personer med rosacea, og undersøgelsen konkluderede, at temperaturen, ikke kaffen i sig selv, var problemet.
Kaffebønner og ristning
Jo stærkere kaffen er, jo mere koffein får du fra koppen. Det betyder, at den samme kaffe, brygget med espresso, er stærkere, end når den brygges med filterkaffe. I modsætning til hvad jeg forestillede mig, resulterer mørkere ristning faktisk i lavere koffeinniveauer, da noget af koffeinen fordamper ved højere temperaturer. En lettere ristning bevarer mere af kaffens egen smag og mere koffein. Der er to hovedtyper af kaffebønner; Arabica og Robusta. Der findes også Excelsa og Liberica typer, men de bruges sjældent i Europa. Robusto indeholder mere koffein end arabica bønner
Kaffetyper
Koffein er et af de stoffer kaffeplanter bruger til at beskytte sig mod skadedyr og svampe. Robusto-kaffe dyrkes i lavere og varmere egne og bliver derfor angrebet mange gange. Derfor skal Robusto producere mere koffein end Arabica, som vokser højere og i køligere luft. Robusta er lettere at dyrke og derfor billigere, men betragtes også som en mere “raffineret” kaffe end Arabica.
Mug
Kaffebønner får mug og det danner nogle toxiner. Det er fortrinsvis ochratoxin og aflatoxin der måles på. Fødevare styrelsen tager hver år prøver af risikogrupper af fødevarer, for at undersøge indholdet af toxiner. Det er typisk kaffe, kakao, nødder og tørrede frugter fra lande med varme og fugt der er i høj risiko.
Generelt er der god hygiejne i kaffeproduktionen, dog måles der ofte højere indhold i instant kaffe og i koffeinfri kaffe. Det sidste er ikke så mærkeligt, da koffein jo netop er plantens eget giftstof mod svamp.
Skrevet af Maya Viksjø – indehaver af Viksjø ApS